Školská jedáleň - Kežmarská 28, Košice

Zabezpečujeme komplexné stravovanie pre vaše deti ...

Zásady


Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania
 


Časová štruktúra jedálnych lístkov
1./ V rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by mal jedálny lístok obsahovať :
2x hlavné jedlá s mäsovým pokrmom
1x hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom / znížená dávka mäsa/
2x odľahčovacie jedlá /1x s múčnym a 1x so zeleninovým pokrmom/
Obsahová štruktúra pokrmov
1./ Pokrmy z mäsa sú pripravované z mäsa jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre vekové skupiny
2./ Pokrmy so zníženou dávkou mäsa, sú zmesi mäsa s ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo drviny,
ovsených vločiek, zemiakov a pod.
3./ Pokrmy zeleninové sú pripravované s použitím zeleniny, strukovín a obilnín.
4./ Múčne pokrmy sú pripravované s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod.
Všeobecné zásady
1./   Prívarky sa odporúča zaraďovať 2x do mesiaca s využitím hlavne strukovín.
2./   Múčna príloha /knedľa, cestoviny, noky/ má byť iba raz do týždňa.
3./   Zemiaky majú byť na jedálnom lístku 2x-3x v týždni.
4./   Zelenina má byť na jedálnom lístku denne vo forme šalátov 2x a 1x ako zeleninová obloha k jedlu.
5./   Ryby podávame 1x v týždni.
6./   Obilniny-krúpky, ovsené vločky, pohánku, proso, kukuricu uprednostňujeme pred ryžou a majú byť aspoň 1x v týždni.
7./   Múčnik ako súčasť obeda sa môže podávať 1x v týždni.
8./   Nápoje za obedom /voda, sódová voda, minerálne vody, nesladený tmavý a ovocný čaj/. Obmedzovať sladené malinovky a
kolové nápoje.
9./   Ovocie zaraďujeme denne, ak nám to povolí finančný limit na nákup potravín.
10./ Dodržiavame predpísané množstvo živín, minerálnych látok a vitamínov, pestrosť pri výbere surovín, striedame technologické
postupy pri príprave pokrmov. Uprednostňujeme varenie, dusenie a zapekanie. Striedame pokrmy sýte a ľahko stráviteľné.
Zásady vychádzajú zo všeobecne platných odporúčaní, ktoré je možne prispôsobiť miestnym podmienkam, krajovým zvyklostiam
v stravovaní, ako aj možnostiam výšky finančných limitov.

Posledná úprava Utorok, 27 Marec 2012 10:30

© 2012 Školská jedáleň - Kežmarská 28, Košice 040 01, všetky práva sú vyhradené.